Rain Ots Kaksi päätä on aina kolme päätä.

Ulkomaille maksettavat lapsilisät ovat tuottoisa bisnes Suomelle!

Suomalaisten sydäntä riivaa se, että lapsilisiä maksetaan Suomessa työskentelevien Eu-kansalaisten ulkomailla asuville lapsille. Mutta ovatko nämä lapsilisät Suomelle kustannus vai päinvastoin, tuotoisaa bisnesta?

Lasketkamme.

Vaihtoehto 1. Noin 50 000 virolaista käy Suomessa töissä ja maksaa verot Suomeen, mutta heidän lapsensa ja perheensä asuvat Virossa. Lastenhoidon, koulut, terveydenhoidon jne maksaa siis Viro.  Kun nämä työntekijät tulevat vanhoiksi he lähtevät viettämään eläkepäiviään Viroon eivätkä jää kuormittamaan Suomen terveydenhoitojärjestelmää. Ainoa hyöty siis heille on se, että kun heidän lapsensa ovat pieniä, heillä on oikeus saada noin sadan euron lapsilisää. 

Vaihtoehto 2: Ei makseta 100 euro kuukaudessa lapsilisiä suomen ulkopuolelle, vaan  lapset ja perheet muuttavatkin Suomeen. Suomi hoitaa lasten koulutuksen, järjestää jokaisen lapsen viereen tulkin, tarjoaa päiväkotipaikat, terveydenhoidon, oman äidinkielen opetuksen jne. Näinhän tehdään niille EU:n ulkopuolisisista maista tuleville jotka eivät ota suomalaisilta työpaikkoja ja joiden lapsille ei makseta ulkolmaille lapsilisiä - mutta joiden ylläpito maksaa Suomelle noin 10 000 euroa kuukaudessa.

 

100 euron lapsilän saaja on siis Suomelle 100 kertaa tuottoisaampi kuin se jolle lapsilisiä ei makseta.

Mutta kaikkein kalliimmaksi Suomelle tulevat ne joiden matikkapää ei tätä tajua. 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat